Interjections

dfoww

Interjections worksheet

The interjection is a part of speech which is more commonly used in informal language than in formal writing or speech. An interjection is a part of speech that demonstrates the emotion or feeling of the author. The function of interjections is to express emotions or sudden bursts of feelings. These words or phrases can stand alone, or be placed before or after a sentence.

Directions:

Fill in the blank.
Write your answers on a sheet of paper.

1. ________ Thank you for inviting me to your wedding.

A. Awesome!
B. Congratulations!
C. We
D. Both A and B

2. ________ that car is so filthy inside.

A. Why
B. Because
C. Yuck!
D. Remember

3. ________ the puppy is so cute.

A. Oops!
B. Aww,
C. Yuck!
D. Jeez

4. ________ This pizza is delicious!

A. Eww!
B. Yikes!
C. Phew!
D. Holy cow!

5. ________ What a terrible performance.

A. Booh!
B. Cheers!
C. Duh!
D. Wow!

6. ________ I just purchased my first house.

A. Yee-haw!
B. Yay!
C. Yipee!
D. All of the above

7. ________ it was the puppy who ate the jelly beans!

A. Um!
B. Hurray!
C. Aha,
D. Hmm!

8. ________ I really missed up this time.

A. “Alas,
B. “Oh dear,
C. Cheers!
D. Both A and C

9. “Try to understand.” ________ What is there to understand?

A. Hey!
B. Huh!
C. ooh-la-la
D. Nah!

10. ________What are you doing to my car?

A. Yah!
B. Hey!
C. Duh!
D. Both A and C

11. ________ I’m slipping.

A. Help!
B. “Alas,
C. Bingo!
D. “Ouch!

12. ________ I think the squirrel is in the Attic.

A. “Er,
B. “Oh!
C. “Oww,
D. “Uh-oh,

13. ________ Did I forget to bring my tablet?

A. Yah!
B. “Eek!
C. “Ooh,
D. “Oh no!

14. ________ I almost tripped on the rug”.

A. Nah!
B. Yuck!
C. Oops!
D. Eh?

15. ________ I’m so sorry, I won’t be at the party”.

A. “Ha!
B. “Woo hoo!
C. “Aw,
D. “Mmm,

Correct answers

1. D
2. C
3. B
4. D
5. A
6. D
7. C
8. B
9. B
10. B
11. A
12. D
13. D
14. C
15. C

We hope you enjoyed this workshop!

*Please see our announcements page.

Preposition worksheet

dfoww

Preposition worksheet

A preposition is a word used to link nouns,  pronouns, or phrases to other words within a sentence.

Directions:

Multiple choice.

All answers must be prepositions with the exception of question numbers 7 and 8.

Write your answers on a sheet of paper.

1. The purse ________ the table, belongs to me.

A. under
B. next to
C. pink
D. both A and B

2. I ran ________ the hill.

A. fast
B. walked
C. up
D. proudly

3. Donna, you must look ________ the trees.

A. further
B. beyond
C. worth
D. unlike

Prepositional phrases

4. Casey and William ________ the park.

A. went to
B. purchased
C. found
D. ate

5. I’ll meet her ________.

A. before work
B. someday
C. after school
D. both A and C

6. Which list of words are prepositions?

A. happy | miserable | cheerful
B. slowly | quickly | sadly
C. considering |  during |  beneath
D. tree | car | refrigerator

7. There are over ________ prepositions in the English language.

A. 500
B. 100
C. 70
D. 3,000

8. Prepositions are generally followed by?

A. nouns and pronouns
B. adjectives and conjunctions
C. idioms and metaphors
D. verbs and adverbs

9. George sleeps ________ the night.

A. because
B. during
C. again
D. where

10.  Victor swam ________ the pool.

A. under
B. near
C. in
D. on

11. He never leaves ________ his laptop computer.

A. on
B. without
C. before
D. from

12. The young girl grew ________ a beautiful young woman.

A. under
B. above
C. into
D. both A and B

13. Which of the following sentences contains a prepositional phrase.

A. I wish Billy would stop crying.
B. May I have some chocolate cake?
C. My back hurts.
D. The dress belongs to Tammy.

14. In the following sentences, which contains a list of prepositions?

A.  concerning | excepting | given
B. beautiful | friendly | joy
C. park | gym | salon
D. Regina | Kimberly |Renee

Correct Answers

1. D
2. C
3. B
4. A
5. D
6. C
7. B
8. A
9. B
10. C
11. B
12. C
13. D
14. A

We hope you enjoyed this workshop!

Conjunction worksheet

dfoww

ESL English as a second language

Conjunctions worksheet

Conjunctions are words that join parts of a sentence. There are three types of conjunctions i.e.,- coordinating, subordinating, and correlative.

Directions:

Multiple choice.
Write your answers on a sheet of paper.

Subordinating

1. Timothy will sell his ipad ________ he learns how to use it well.

A. while
B. once
C. unless
D. even if

2. ________ Lisa stoped exercising, I’m still going to continue my workout routine.

A. since
B. even though
C. as
D. whereas

3. ________ I go shopping at the mall, I always sitdown to eat at the food court.

A. so that
B. just as
C. before
D. whenever

4. I’m going to eat my desert ________ I eat my dinner.

A. whether
B. unless
C. after
D. why

Coordinating

The seven coordinating conjunctions can be remembered using the acronym FANBOYS

For
And
Nor
But
Or
Yet
So

5. Yolanda likes ice cream ________ cake.

A. or
B. and
C. but
D. for

6. His comments were sad ________ true.

A. but
B. or
C. nor
D. for

7. Roger doesn’t eat broccoli, ________ does he eat asparagus.

A. yet
B. nor
C. or
D. all of the above

8. He married the love of his life, and ________ he never seems happy. 

A. so
B. yet
C. for
D. but

Correlative

9. She is ________ intelligent ________ beautiful.

A. both / and
B. either / or
C. not only / but also
D. both A and C

10. She’d ________ sleep ________ exercise.

A. such / that
B. rather / than
C. not only/ but also
D. no sooner / than

11. Playing basketball isn’t ________fun ________
playing football.

A. as many / as
B. rather / than
C. neither / nor
D. as / as

12. I dont know ________  he wants pizza ________ fried chicken.

A. whether / or
B. neither / nor
C. rather / than
D. as many / as

Correct Answers

1. C
2. B
3. D
4. C
5. B
6. A
7. B
8. B
9. D
10. B
11. D
12. A

We hope you enjoyed this workshop!

Worksheets

dfoww

(ESL) English as a second language

Worksheet

Directions:

‚óŹ Write your answers on a sheet of paper.

1. Casey ________ his friend at the mall.

A. talked
B. saw
C. seen
D. walk

2. Lisa ________ her sister of the bad weather.

A. warned
B. gave
C. visited
D. blamed

3. Joseph smiled at the woman ________ her newborn baby.

A. crying
B. yelling
C. carrying
D. singing

4. The ________ cited the man for not wearing his seat belt.

A. nurse
B. cow
C. jogger
D. policeman

5. Victor ________ the delicious, sweet watermelon.

A. eat
B. ate
C. cooked
D. dumped

6. My ________ is a very kind and compassionate spouse.

A. cat
B. car
C. turtle
D. husband

7. Linda has a nice ________ and sings beautifully.

A. hat
B. voice
C. refrigerator
D. camera

8. ________ fixed the broken door.

A. He
B. She
C. They
D. all of the above

9. Kelly called the fire-department when she realized her ________ was on fire.

A. pencil
B. coffee cup
C. house
D. ice cream

10. Frank needed a new ________ so that he could get back and forth to work.

A. oven
B. light bulb
C. computer
D. car

Correct answers

1. B
2. A
3. C
4. D
5. B
6. D
7. B
8. D
9. C
10. D

We hope you enjoyed this workshop!