Interjections

dfoww

Interjections worksheet

The interjection is a part of speech which is more commonly used in informal language than in formal writing or speech. An interjection is a part of speech that demonstrates the emotion or feeling of the author. The function of interjections is to express emotions or sudden bursts of feelings. These words or phrases can stand alone, or be placed before or after a sentence.

Directions:

Fill in the blank.
Write your answers on a sheet of paper.

1. ________ Thank you for inviting me to your wedding.

A. Awesome!
B. Congratulations!
C. We
D. Both A and B

2. ________ that car is so filthy inside.

A. Why
B. Because
C. Yuck!
D. Remember

3. ________ the puppy is so cute.

A. Oops!
B. Aww,
C. Yuck!
D. Jeez

4. ________ This pizza is delicious!

A. Eww!
B. Yikes!
C. Phew!
D. Holy cow!

5. ________ What a terrible performance.

A. Booh!
B. Cheers!
C. Duh!
D. Wow!

6. ________ I just purchased my first house.

A. Yee-haw!
B. Yay!
C. Yipee!
D. All of the above

7. ________ it was the puppy who ate the jelly beans!

A. Um!
B. Hurray!
C. Aha,
D. Hmm!

8. ________ I really missed up this time.

A. “Alas,
B. “Oh dear,
C. Cheers!
D. Both A and C

9. “Try to understand.” ________ What is there to understand?

A. Hey!
B. Huh!
C. ooh-la-la
D. Nah!

10. ________What are you doing to my car?

A. Yah!
B. Hey!
C. Duh!
D. Both A and C

11. ________ I’m slipping.

A. Help!
B. “Alas,
C. Bingo!
D. “Ouch!

12. ________ I think the squirrel is in the Attic.

A. “Er,
B. “Oh!
C. “Oww,
D. “Uh-oh,

13. ________ Did I forget to bring my tablet?

A. Yah!
B. “Eek!
C. “Ooh,
D. “Oh no!

14. ________ I almost tripped on the rug”.

A. Nah!
B. Yuck!
C. Oops!
D. Eh?

15. ________ I’m so sorry, I won’t be at the party”.

A. “Ha!
B. “Woo hoo!
C. “Aw,
D. “Mmm,

Correct answers

1. D
2. C
3. B
4. D
5. A
6. D
7. C
8. B
9. B
10. B
11. A
12. D
13. D
14. C
15. C

We hope you enjoyed this workshop!

*Please see our announcements page.

Interjections

dfoww

Part of Speech (POS)

Part 8

Interjections

Interjections are words that you can use to express a strong sense of emotion or feelings. Interjections are usually one single word.

Example:

● Wow!

● Hurray!

● Awesome!

Unlike the other seven parts of speech, interjections dont influence the grammar of a sentence. Interjections do not relate grammatically to the other parts of the sentence, nor do they help the reader understand the relationship between words and phrases in the sentence. Interjections simply convey the way the author (or speaker) is feeling. They can be added to any sentence to add a bit of color.

Example:

● “Oww, I hit my big toe.

● Yippee! I just won.

Lots of different words can act interjections.

Example:

● Yes!

● No, I’m not!

● Congratulations!

● Bam!

● Hello!

● Gosh!

● Hot dog!

● “Golly,

Different interjections can be used to express different kinds of emotions or feelings i.e.- happiness, sadness, anger, disappointment, and doubt.

Example:

● Please, just stop!

● Darn! That hurt.

● Bingo!

● Boo!

● Um! I dont know if I like it.

Interjections aren’t just for strong or extreme emotions.

Example:

● Excuse me, may I leave?

● Alright, I’m ready.

Bingo! We just completed our last workshop on parts of speech.

Interjections completes our eight week series of writing workshops on the 8 parts of speech. Understanding the different parts of speech is important in understanding how words can and should be joined together to make sentences that are both grammatically correct and readable. An understanding of the parts of speech is also important for knowing how to correctly punctuate sentences. 

From time to time, re-visit dfoww’s 8 workshops on parts of speech. Doing so, will help you improve your writing.

Now, it’s time for you to test your knowledge on interjections. Please complete the worksheet titled: Interjections. You’ll find it on our website. Just click on the menu section, then select worksheets.

We hope you enjoyed this workshop!

*Please visit our announcement page under the menu tab at the top of this page.

Obsequious

dfoww

Obsequious

Definition:

1. showing too great a willingness to serve or obey; fawning

2. excessively submissive; overly obedient

If you disapprove of the overly submissive way someone is acting — like the teacher’s pet or a celebrity’s assistant — call them by the formal adjective obsequious.

Obsequious people are usually not being genuine; they resort to flattery and other fawning ways to stay in the good graces of authority figures.

An obsequious person can be called a bootlicker, a brownnoser or a toady.

Part of Speech (POS)

adjective

I’ll use it in a sentence:

● Benjamin’s fawning an obsequious loyalty to his manager is quite annoying.

● The salesman’s sycophantic wheedling and obsequious flattery was a bit off-putting.

● The obsequious waitress was convivial and eager to satisfy our requests.

● Susan’s obsequious roommate Jessica kept her room clean, and anxiously volunteered to do additional household chores.

● Judge Joe Brown was not swayed by the obsequious defendant’s perfidious testimony.

You can change a word you really want to use into a different part of speech by adding a suffix to the word. For example, if you want to use the word obsequious in a different part of speech, what suffix would you add to this word to make it an adverb, and a noun? Please provide your answers below in the comment section. (Please review dfoww basic rules of grammar – Adverbs).  *At the bottom of the page, you’ll find a search bar. Just type in the word adverb and then press the enter or go button on your keypad. Our Adverb workshop will then appear.

dfoww will teach workshops in our word of the day section on the words: sycophantic and wheedling, sometime in October 2019.

Now it’s your turn, on a sheet of paper or in the comment section below, write a few sentences using the word: obsequious.

Tip: Use the word during a conversation today. The more you familiarize yourself with this word, by consistently incorporating it in your vocabulary and writing, the easier it will be to remember the word. Figuratively speaking, you’ll own the word.

We hope you enjoyed this workshop!

Word Game

dfoww

Word Game

Tomorrow, dfoww will be sharing a word that begins with the letter (O).

Clues

1. The word is an adjective.
2. The word contains 10 letters.
3. The word contains 6 vowels.
4. The word rhymes with (Prometheus).
5. The third letter of the word is a consonant.
6. An antonym of/for the word is: unsubmissive.
7. Some might agree, this type of personality/trait can be annoying.

Those are all the clues, we are able to provide. Can anyone guess the word?

*dfoww word game rules

● Participants must post answer in comment section on dfoww’s website.

● The first person who answers correctly in the comment section will be announced as dfoww’s word game winner.

● dfoww word game winners may participate in all future word games, however, are only eligible to win prizes once per month.

● Winners will be notified in the comment section on dfoww’s website.

● Winners must email us within 24 hours to claim prize and provide our lead writer with their word choice for us to share.

● No profanity or reckless, incendiary words will be considered for publication.

● Our temporary email address is:

dfoww@comcast.net

Preposition worksheet

dfoww

Preposition worksheet

A preposition is a word used to link nouns,  pronouns, or phrases to other words within a sentence.

Directions:

Multiple choice.

All answers must be prepositions with the exception of question numbers 7 and 8.

Write your answers on a sheet of paper.

1. The purse ________ the table, belongs to me.

A. under
B. next to
C. pink
D. both A and B

2. I ran ________ the hill.

A. fast
B. walked
C. up
D. proudly

3. Donna, you must look ________ the trees.

A. further
B. beyond
C. worth
D. unlike

Prepositional phrases

4. Casey and William ________ the park.

A. went to
B. purchased
C. found
D. ate

5. I’ll meet her ________.

A. before work
B. someday
C. after school
D. both A and C

6. Which list of words are prepositions?

A. happy | miserable | cheerful
B. slowly | quickly | sadly
C. considering |  during |  beneath
D. tree | car | refrigerator

7. There are over ________ prepositions in the English language.

A. 500
B. 100
C. 70
D. 3,000

8. Prepositions are generally followed by?

A. nouns and pronouns
B. adjectives and conjunctions
C. idioms and metaphors
D. verbs and adverbs

9. George sleeps ________ the night.

A. because
B. during
C. again
D. where

10.  Victor swam ________ the pool.

A. under
B. near
C. in
D. on

11. He never leaves ________ his laptop computer.

A. on
B. without
C. before
D. from

12. The young girl grew ________ a beautiful young woman.

A. under
B. above
C. into
D. both A and B

13. Which of the following sentences contains a prepositional phrase.

A. I wish Billy would stop crying.
B. May I have some chocolate cake?
C. My back hurts.
D. The dress belongs to Tammy.

14. In the following sentences, which contains a list of prepositions?

A.  concerning | excepting | given
B. beautiful | friendly | joy
C. park | gym | salon
D. Regina | Kimberly |Renee

Correct Answers

1. D
2. C
3. B
4. A
5. D
6. C
7. B
8. A
9. B
10. C
11. B
12. C
13. D
14. A

We hope you enjoyed this workshop!

Prepositions

dfoww

Part of Speech (POS)

Part 7

Prepositions

Preposition = is a word used to link nouns,  pronouns, or phrases to other words within a sentence. Prepositions are usually short words with the majority having less than six letters. Prepositions are normally placed directly in front of nouns.

A preposition answers where something is, when something happens, and how things are related.

There are more than 100 prepositions in the English language. There are endless possibilities for creating prepositional phrases. Below are some examples of prepositional phrases and a list of some common prepositions.

● I prefer to read in the library.
● Go down the stairs and through the door.

● in = preposition
● down/through = prepositions

Examples of prepositional phrases:

● She arrived in time.
● We lived in the green house by the church.
● Mike forgot to clean under the bed.

List of prepositions = on,  in,  under,  off,  over,  at,  to,  by,  in, above,  near,   with.

Prepositions can be classified as:

● Simple prepositions = prepositions which consists of only one word e.g., – on, at, in

● Compound prepositions = prepositions which consists of two or more words e.g., – instead of, in the middle, by the side of.

Types of prepositions

There are three types of prepositions.

1. Time prepositions
2. Place prepositions
3. Direction prepositions

Time prepositions = are those such as before, after, during, at, on, in, after, until.

Examples of time prepositions in a sentence:

I was at the mall.
I was born on January 17, 2000.
After dinner, I went to bed.

Place prepositions = are those indicating position, such as around, between, and against, under, over, inside, outside, above and below.

Examples of place prepositions in a sentence:

The dog is on the couch.
Put the cake over there.
The cat is under the table.

Direction prepositions = are those indicative of direction, such as across, up, and down. Each type of preposition is important.

Examples of direction prepositions in a sentence:

● Go down stairs to the kitchen.
● Tiffany went up the stairs.
● James and Justin are running across the park.

Rules for using prepositions =

1. Prepositions must be used to make the relationships between words in a sentence clear.

2. Prepositions must be followed by a noun.

You can use a prepositions with verbs nouns and adjectives.

Here are some examples:

Preposition with a verb =
verb + to

● I go to New York city every year.

Verb + for

● I work for myself.

Preposition with a noun =

Here are some examples:

● I will always have respect for you.

● I’m interested in learning a foreign language.

● Her answer to the question was correct.

Preposition with an adjective =

Here are some examples:

● Mike is loving towards his wife.

● Tiffany is afraid of spiders.

● I was hurt by his comments.

Tip: An easy way to remember prepositions –  Prepositions are anywhere a mouse can go, i.e.,- above, below, next to, between, beyond, through, by, with etc.

Now, it’s time for you to test your knowledge on prepositions. Please complete the worksheet titled: Prepositions. You’ll find it on our website. Just click on the menu section, then select worksheets.

We hope you enjoyed this presentation!

Conjunction worksheet

dfoww

ESL English as a second language

Conjunctions worksheet

Conjunctions are words that join parts of a sentence. There are three types of conjunctions i.e.,- coordinating, subordinating, and correlative.

Directions:

Multiple choice.
Write your answers on a sheet of paper.

Subordinating

1. Timothy will sell his ipad ________ he learns how to use it well.

A. while
B. once
C. unless
D. even if

2. ________ Lisa stoped exercising, I’m still going to continue my workout routine.

A. since
B. even though
C. as
D. whereas

3. ________ I go shopping at the mall, I always sitdown to eat at the food court.

A. so that
B. just as
C. before
D. whenever

4. I’m going to eat my desert ________ I eat my dinner.

A. whether
B. unless
C. after
D. why

Coordinating

The seven coordinating conjunctions can be remembered using the acronym FANBOYS

For
And
Nor
But
Or
Yet
So

5. Yolanda likes ice cream ________ cake.

A. or
B. and
C. but
D. for

6. His comments were sad ________ true.

A. but
B. or
C. nor
D. for

7. Roger doesn’t eat broccoli, ________ does he eat asparagus.

A. yet
B. nor
C. or
D. all of the above

8. He married the love of his life, and ________ he never seems happy. 

A. so
B. yet
C. for
D. but

Correlative

9. She is ________ intelligent ________ beautiful.

A. both / and
B. either / or
C. not only / but also
D. both A and C

10. She’d ________ sleep ________ exercise.

A. such / that
B. rather / than
C. not only/ but also
D. no sooner / than

11. Playing basketball isn’t ________fun ________
playing football.

A. as many / as
B. rather / than
C. neither / nor
D. as / as

12. I dont know ________  he wants pizza ________ fried chicken.

A. whether / or
B. neither / nor
C. rather / than
D. as many / as

Correct Answers

1. C
2. B
3. D
4. C
5. B
6. A
7. B
8. B
9. D
10. B
11. D
12. A

We hope you enjoyed this workshop!