Worksheets

Colon Worksheet

Name _________________________

Date _________________________

Directions

Multiple choice

Select the sentence that has correctly been punctuated, and the sentence that correctly uses the colon.

1. Tiffany enjoys eating food from many cultures mexican chinese and italian food are her favorite

A. Tiffany enjoys eating food from many cultures: mexican, chinese and italian food are her favorite.

B. Tiffany: enjoys Eating food from many cultures Mexican, Chinese, and Italian food are her favorite.

C. Tiffany enjoys eating food from many cultures: Mexican, Chinese and Italian food are her favorite.

D. tiffany enjoys eating food from many cultures: Mexican, Chinese and Italian food are her favorite.

2. He got what he deserved he should not have cheated on his wife

A. He got what he deserved he should not have cheated on his wife

B. He got what he deserved He should not have cheated on his wife!

C. He got what he deserved: he should not have cheated on his wife.

D. He, Got what he deserved! He: should not have cheated on his wife.

3. Casey underwent several surgical procedures breast reconstruction rhinoplasty and knee replacement surgery

A. Casey underwent several surgical procedures, breast reconstruction, rhinoplasty, and knee replacement surgery.

B. Casey underwent several surgical procedures: breast reconstruction, rhinoplasty, and knee replacement surgery.

C. casey, underwent: several surgical procedures breast reconstruction; rhinoplasty and knee replacement surgery.

D. Casey underwent several surgical Procedures: Breast reconstruction, rhinoplasty, And knee replacement surgery.

4. Frank bakes a variety of desserts sweet potato pie german chocolate cake and apple pie are his tastiest desserts

A. Frank, bakes a variety of desserts; sweet potato pie: german chocolate cake, and apple pie are his tastiest desserts.

B. Frank Bakes a variety of desserts. sweet potato pie, German chocolate cake, and apple pie are his tastiest desserts.

C. Frank bakes a variety of desserts sweet potato pie, German Chocolate cake, and Apple pie are his tastiest desserts.

D. Frank bakes a variety of desserts: sweet potato pie, German chocolate cake, and apple pie are his tastiest desserts.

Complete the following sentence

5. The colon is used to

A. show a relationship between two independent clauses.

B. introduce a list of items.

C. separate two independent clauses when the second explains or illustrates the first.

D. Both B and C

6. Avoid using a colon before a list

A. if it’s a conjunction or adjective.

B. if it directly follows a verb or preposition that would ordinarily need no punctuation in that sentence.

C. if it’s a dependent clause.

D. if it’s an adverb.

7. Do you have to place the colon punctuation after words like “such as” to introduce a list?

A. Yes

B. No

C. It depends

D. Sometimes

8.The colon can be used to separate hours from minutes. Which of the following examples have been punctuated correctly.

A. 5.26 am

B. 4;25 pm

C. 7:30 pm

D. 8..35am

9. The colon is used in biblical references to separate chapter from verse. Which of the following examples have been punctuated correctly.

A. Genesis 1:2

B. Genesis 1-2

C. Genesis 1 to 2

D. Genesis 1; 2

10. Complete the following sentence

Colons can only be used

A. after a complete sentence or complete thought.

B. after a question.

C. after a list.

D. after a preposition.

11. Write a sentence using the colon to

• introduce a list of items.

• separate two independent clauses where the second explains or illustrates the first.

• place emphasis on what comes next, following the first sentence or independent clause.

Please write your sentences in the comment section below.

Correct Answers

1. C
2. C
3. B
4. D
5. D
6. B
7. B
8. C
9. A
10. A

*Keep up to date with all of our free workshops.

Follow us on Twitter @dfoww_edu

Follow us on Facebook @dfoww

© Copyright 2019 Daphany’s Free Online Writing Workshop.

All Rights Reserved.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.