Worksheets

Semicolon Worksheet

Semicolon Worksheet

Name ___________________________

Date ____________________________

Directions:

Multiple choice

Select the sentence that has correctly been punctuated:

• using the semicolon.

• that follows the rules of punctuation.

1. Jamie wore her raincoat to work because it was raining outside

A. Jamie wore her raincoat to work; It was pouring raining outside.

B. Jamie; wore her raincoat to work. it was pouring raining outside.

C. Jamie wore her raincoat to work; it was pouring raining outside.

D. Jamie wore her raincoat to work, because it was pouring raining outside.

2. Elephants are powerful courageous mammals certain to intimidate any predators.

A. Elephants, are powerful, courageous, mammals certain; to intimidate any; predators.

B. Elephants are; powerful, courageous mammals certain to intimidate any predators.

C. Elephants are powerful, courageous mammals; certain to intimidate any predators.

D. Elephants are powerful, courageous mammals; certain to intimidate any predators.

3. I love eating comfort food especially on my cheat day

A. I love eating! comfort food, especially on my cheat day.

B. I love eating comfort food; especially on my cheat day.

C. I love eating comfort food especially on my cheat day,

D. I, love eating comfort food, especially; on my cheat day!

4. John walks three miles a day exercising is good for his heart

A. John, walks three miles a day exercising; is good for his heart!

B. John walks three miles a day; Exercising is good for his heart!

C. John walks three miles a day, exercising is good; for his heart.

D. John walks three miles a day; exercising is good for his heart.

5. My jeans are brand new they dont fit!

A. My jeans are brand new; they dont fit!

B. My jeans; are brand new, they dont fit!

C. My jeans; are brand new! they dont fit.

D. My jeans are brand new; They dont fit!

6. I thought it was amazing she thought it was terrible

A. I thought it was Amazing…she thought it was terrible.

B. I thought it was amazing; She thought it was terrible.

C. I, thought it was amazing! she thought it was terrible.

D.  I thought it was amazing; she thought it was terrible.

7. In the following sentence below, replace the semicolon with a comma and conjunction.

I thought it was amazing; she thought it was terrible.

A. I thought it was amazing; she thought, it was terrible.

B. I thought it was amazing, but she thought it was terrible.

C. I thought it was amazing, she thought it was terrible.

D. I thought it was amazing, But she thought it was terrible.

8. Select the sentence with the correctly placed semicolon.

The weather in Georgia is mercurial one day I’m wearing a coat the next day I’m wearing shorts

A. The weather in Georgia is mercurial one day I’m wearing a coat the next day I’m wearing shorts!

B. The weather in Georgia is mercurial, one day I’m wearing a coat, The next day, I’m wearing shorts.

C. The weather; in Georgia is mercurial, one day I’m wearing a coat, the next day; I’m wearing shorts.

D. The weather in Georgia is mercurial; one day I’m wearing a coat, the next day I’m wearing shorts.

9. The company policy states that all employees must wear a uniform to work Tyrone was aware of this policy but still chose to wear his plaid shirt to work

A. The company policy, states that all employees must wear a uniform to work, Tyrone; was aware of this policy, but still chose to wear his plaid shirt to work.

B. The company policy states that all employees must wear a uniform to work; Tyrone was aware of this policy, but still chose to wear his plaid shirt to work.

C. The company policy states: that all employees must wear a uniform to work; tyrone was aware of this policy, but still chose to wear his plaid shirt to work.

D. The Company policy states: that All employees must wear a uniform to work; tyrone was aware of this policy; and still chose to wear his plaid shirt to work.

10. The weather here in Georgia is hot and humid I wear short sleeves shirts during the summer months

A. The weather, here in Georgia; is hot and humid, I wear short sleeves shirts during the summer months.

B. The weather here in Georgia; is hot and humid, I wear short sleeves, shirts during the summer months.

C. The weather here in Georgia is hot and humid. I wear short sleeves shirts During the summer month’s.

D. The weather here in Georgia is hot, and humid; I wear short sleeves shirts during the summer months.

11. Directions:

Part A. Write a sentence using a semicolon to join two independent clauses that are related to form one complete sentence.

Please type and submit your answer in the comment section below.

Part B. Using the same sentence, replace the semicolon used to link the independent clauses, with a comma and a conjunction that make the sentence grammatically correct.

Please type and submit your answer in the comment section below.

Correct Answers

1. C

2. C

3. B

4. D

5. A

6. D

7. B

8. D

9. B

10. D

Follow us on Twitter @dfoww_edu

Follow us on Facebook @dfoww

© Copyright 2019 Daphany’s Free Online Writing Workshop.

All Rights Reserved.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.