Worksheets

Period Worksheet

Period Worksheet

Terminal punctuation marks are used to end sentences. Terminal means the end. Three of the fourteen punctuation marks are terminal and are appropriate for endings sentences. They are the period, question mark, and exclamation point.

This worksheet will focus on the period punctuation mark used in declarative and imperative sentences.

Name ______________________________

Date ______________________________

Directions:

Multiple-choice

Read the following sentences below and select the correctly punctuated sentence.

Write your answers on a sheet of paper.

1. Select the correct answer.

A. Tiffany went two the supermarket;
B. Tiffany, went too the supermarket?
C. Tiffany went 2 the supermarket….
D. Tiffany went to the supermarket.

2. Kangaroos are marsupials

A. Kangaroos are marsupials!
B. “kangaroos, are marsupials”
C. Kangaroos are marsupials.
D. Kangaroos are marsupials:

3. Have a great day

A. Have a great day.
B. have A Great day!
C. Have a great (Day).
D. Have a great, day:

4. Benjamin loves his wife

A. Benjamin. loves his Wife!
B. Benjamin loves his wife.
C. “Benjamin love’s his wife”
D. benjamin, Loves his wife?

5. Brenda enjoys the outdoors and has an affinity for hiking

A. Brenda’ enjoys the outdoors and has an affinity for hiking;

B. Brenda, enjoy’s the (outdoors) and has an affinity for hiking!

C. Brenda enjoys the outdoors and has an affinity for hiking.

D. [Brenda] enjoys the outdoors and has an affinity for Hiking”.

6. The meteorologist predicts it’s going to rain tomorrow

A. The meteorologist predicts it’s…. going to rain tomorrow!

B.  “The meteorologist predicts it’s going to rain tomorrow”;

C.  The meteorologist predicts it’s going to rain tomorrow.

D. The “meteorologist” predict’s it’s going to rain tomorrow!

7. Rebecca saw her cousin at the mall

A. Rebecca saw her cousin at the mall.
B. “Rebecca saw her cousin at the mall”!
C. Rebecca: saw her cousin at the mall;
D. Rebecca, saw her cousin at the mall?

8. She ran up the stairs to her bedroom

A. She, ran Up the stairs to her bedroom!
B. “she ran up the stairs to her bedroom”.
C. She ran up, the stairs to her bedroom;
D. She ran up the stairs to her bedroom.

9. Christina has a beautiful home

A. “Christina has a beautiful home”;
B. Christina has a beautiful home.
C. christina has, a beautiful home!
D. Christina! has a beautiful home?

10. Thomas is a vegetarian

A. “Thomas is a vegetarian”!
B. Thomas is a vegetarian.
C. thomas, is a (vegetarian);
D. Thomas: is a vegetarian,

11. Everyone is good at something

A. Everyone, is good at something?
B. Everyone is: good at something;
C. Everyone is good at something.
D. “Everyone, is good at something”!

The period is also used to show abbreviation.

Directions:
Select the correctly abbreviated and punctuated sentences.

12. Dr Williams is a medical doctor

A. Dr, Williams is a medical doctor.
B. Dr. Williams is a medical doctor.
C. “Dr Williams is a medical doctor”,
D. Dr. Williams, is a medical doctor:

13. Ms Kennedy purchased a new car

A. Ms Kennedy purchased a new car!
B. Ms, Kennedy purchased a new car.
C. Ms. Kennedy purchased a new car.
D. Ms Kennedy purchased a new car

14. Mr Guggenheim fell and broke his leg

A. Mr, Guggenheim fell and broke his leg?
B. Mr Guggenheim fell; and broke his leg.
C. Mr. Guggenheim fell and broke his leg.
D. Mr Guggenheim… fell and broke his leg:

The period punctuation mark can also be used as a decimal symbol when writing numbers.

Directions:

Select the correct answer.

15. Nineteen dollars and nineteen cents.

A. $19:19
B. $19;19
C. $19.19
D. $19-19

16. Fourty dollars and twelve cents.

A. $40;12
B. $40:12
C. $40’12
D. $40.12

17. Eighty-five cents.

A. $0.85
B. $85.00
C. $085.00
D. $85:00

The period punctuation mark can also be used as a symbol to properly punctuate dates.

Directions:

Select the correctly punctuated date.

18. September seventeenth two thousand nineteen.

A. 0O9.17.2019
B. 9.17.2019
C. 0o9.17.2019
D. 9:17.19

19. June third two thousand nineteen.

A. June 3 2019
B. 6.3.19
C. 006.03.0019
D. 6.3.2019

20. May fifth two thousand nineteen. 

A. 5.5.19
B. 5:5:19
C. 5.5.2019
D. 5,5.2019

Correct Answers

1. D
2. C
3. A
4. B
5. C
6. C
7. A
8. D
9. B
10. B
11. C
12. B
13. C
14. C
15. C
16. D
17. A
18. B
19. D
20. C

We hope you enjoyed this workshop.

Follow us on Twitter @dfoww_edu

dfoww staff

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.