Conjunction worksheet

dfoww

ESL English as a second language

Conjunctions worksheet

Conjunctions are words that join parts of a sentence. There are three types of conjunctions i.e.,- coordinating, subordinating, and correlative.

Directions:

Multiple choice.
Write your answers on a sheet of paper.

Subordinating

1. Timothy will sell his ipad ________ he learns how to use it well.

A. while
B. once
C. unless
D. even if

2. ________ Lisa stoped exercising, I’m still going to continue my workout routine.

A. since
B. even though
C. as
D. whereas

3. ________ I go shopping at the mall, I always sitdown to eat at the food court.

A. so that
B. just as
C. before
D. whenever

4. I’m going to eat my desert ________ I eat my dinner.

A. whether
B. unless
C. after
D. why

Coordinating

The seven coordinating conjunctions can be remembered using the acronym FANBOYS

For
And
Nor
But
Or
Yet
So

5. Yolanda likes ice cream ________ cake.

A. or
B. and
C. but
D. for

6. His comments were sad ________ true.

A. but
B. or
C. nor
D. for

7. Roger doesn’t eat broccoli, ________ does he eat asparagus.

A. yet
B. nor
C. or
D. all of the above

8. He married the love of his life, and ________ he never seems happy. 

A. so
B. yet
C. for
D. but

Correlative

9. She is ________ intelligent ________ beautiful.

A. both / and
B. either / or
C. not only / but also
D. both A and C

10. She’d ________ sleep ________ exercise.

A. such / that
B. rather / than
C. not only/ but also
D. no sooner / than

11. Playing basketball isn’t ________fun ________
playing football.

A. as many / as
B. rather / than
C. neither / nor
D. as / as

12. I dont know ________  he wants pizza ________ fried chicken.

A. whether / or
B. neither / nor
C. rather / than
D. as many / as

Correct Answers

1. C
2. B
3. D
4. C
5. B
6. A
7. B
8. B
9. D
10. B
11. D
12. A

We hope you enjoyed this workshop!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.